lauantai 13. elokuuta 2011

Paimennustaipumustesti

Käytiin paimennustaipumustestissä tänään Kankaanpäässä. Kankaanpäähän tosin saavuttiin jo perjantai-iltana ja käytiin vielä silloin katsomassa perjantain gööttipaimentajia, kun varmistettiin Hannan kanssa että löydetään sitten lauantaina perille.
Lauantaina aamulla herättiin siinä puoli yhdeksän aikaan ja käytettiin koiria viereisellä metsäpläntillä vähän kävelemässä. Sen jälkeen oli hotellilla vuorossa aamupala ja sitten jo kymmenen aikaan alettiin tehdä lähtöä sille tilalle missä paimennustaipumustesti tänä vuonna järjestettiin. Oli hyvä, että lähdettiin vähän etuajassa matkaan, sillä onnistuttiin eksymään ja testi oli vähän etuajassa. Tultiin paikalle ennen yhtätoista ja yhdentoista ryhmästä oli kolmas koira menossa, kun Helmi oli viides. Joitakin Jaxonville -koiria otettiin kuitenkin uudelleen apukoiran kera mukaan, joten saatiin hieman odotella kuitenkin omaa vuoroa.

Kun mentiin aitaukseen, Helmi osoitti kiinnostusta lehmiä kohtaan ja vetikin hihnassa niitä kohti vähän epävarmasti, kun ei oikein tainnut tietää mitä ne ovat. Irti laskettaessa uskalsi mennä lähemmäs varovaisesti ja lähti jolkottelemaan lehmien perässä minun ja Hallan (tuomarin tulkki) kävellessä perässä. Kuitenkin kun me pysähdyttiin, myös Helmi pysähtyi eikä sitä lehmät kiinnostaneet enää ollenkaan. Helmistä oli vaan mukava päästä päiväkävelylle lajitovereidensa kanssa.. Näin siis tuomari totesi, ettei Helmi osoita paimennustaipumusta ja tätä oltiin ajateltukin äidin kanssa. Tuomari sanoi myös, että nuorempana olisi voinut osoittaa taipumusta, mutta nyt oli jo liian vanha siihen hommaan, sillä koulutuksella ollaan sysätty mahdollinen paimennustaipumus kokonaan piiloon.
Hannan Unna-göötti, joka on samalta kasvattajalta kun Helmi on, osoitti välttävää paimennustaipumusta. Unna sai hetkellisiä innostuspuuskia, jolloin se valitsi yhden lehmän jota se lähti ajamaan takaa. Unnan Rysä-sisko (Rysällä on kaverina Helmin pentueesta Ansa-göötti) teki aivan samaa ja Rysälläkin "todettiin" välttävä paimennustaipumus. Nähtiin myös paikalla Nea ja Dusty, Dusty kokeili paimennusta apupaimenen kanssa, mutta laidalta katsottaessa arvuuteltiin Hannan kanssa, oliko se enemmän innoissaan gööttikaverista vaiko lehmistä. Kivaa sillä kuitenkin näytti olevan!

Noh, nyt on kotona väsynyt koira ja huomenna lähdetään reissaamaan vielä lisää, sillä huomenna mulla ja Helmillä on edessä Pohjois-Karjalaan muutto, Kitee kutsuu! :)

1 kommentti:

  1. Joo tais Dusty kyllä enemmän apupaimenesta innostua kun lehmästä :)

    VastaaPoista

Pidetäänhän viestit asiallisina kiitos! :)