maanantai 11. toukokuuta 2015

tokoa ja hierontaa

Eilen oli tokopäivä. Käytiin kentällä pienessä vesisateessa tottistelemassa kaikkien koirien kanssa ja ehkä sielä jotain oikeasti tuli tehtyäkin ;)
Tiitin kanssa tehtiin perusasentoa, seuraamista, maahanmenoja sivulla ja edessä sekä seiso-maahan -vaihtoja. Tiiti on oikein pätevä tokokoiran alku. Se tykkää touhuta ja oppii nopeasti kun jaksaa vaan treenata. Olin ihan yllättynyt s-m -kaukoja tehdessä, kun Tiiti oikeasti pystyi rauhoittua ja tehdä vaihtoja tosi nätisti. Näitähän tehdään vasta ihan käsiavulla ohjaamalla, jotta oppii pitämään tassut paikallaan.
Danskin kanssa tehtiin seuruuta, jäävät, luoksetulon stoppia ja maahan-istu -kaukoja. Positiivinen yllätys tuli Danskin seuruusta, se ei huutanut kokoaikaa ja teki nättejä hiljaisia käännöksiäkin! Jäävät oli ok myös. Seisomiseen annoin käsiavun varmistaakseni, että sekin varmasti menee hyvin. Kaukot meni vähän niin tai näin, nyt D ei meinannut tajuta että istumasta mennään vielä maahankin. Luoksetulon stoppi sujui suht hyvin takapalkalla ja siihen yritän hivutella sitä käsiapua suullisen käskyn sijaan. Kahtellaan kumpi sujuu paremmin.
Tänään käytiin Tiitin kanssa hierojalla. Tiitihän on nyt pari kertaa tehnyt niin, että liikkeestä se on alkanut vinkumaan ja ontumaan. Halusin tutkia, onko sillä jotain pahojakin jumia lihaksistossaan, josta se voisi johtua. Ontuminen on aina loppunut parin askeleen jälkeen ja kopeloidessa tai venytellessä koira ei ole aristanut yhtään mitään.

Hierojalla sitten selvisi, että voi kyllä, on se koira jumissa. Selkäranka oli ihan mutkalla jumien takia eikä koira pitänyt päätään normaaliasennossa. Lanneosa oli myös ihan jäykkä ja jumissa eikä koira käyttänyt sitä kunnolla. Selkärankaa läpi käydessä hierojasta tuntui, että etu- ja takaosat olivat kuin kahdesta eri koirasta. Koira oli selkeästi tehnyt töitä etuosallaan ja takaosa on saanut vähän kuin kulkea vain mukana. Tiiti myös jännittäessään vetää itsensä todella jäykäksi eli jännittää kaikki lihaksensa ja vetää näin itseään varmaan enemmän jumiin.
Tiitin takajalat on pennusta asti menneet liikkeessä ihan hassusti. Näytettiin tätä liikettä myös hierojalle ja liikkeessä sen takajalat tosiaan heiluu vähän joka suuntaan eikä käyttänyt lannettaan kunnolla. Hieronnan jälkeen oli huomattavissa parempaa lanteen käyttöä, mutta takajalat edelleen heiluu sinne, tänne ja tuonne. Tämä voisi ehkä johtua Tiin korkeasta kintereestä ja en ihmettelisi jos osasyy olisi myös sen takaosan puutteellinen käyttö. Aletaan tehdä takapääjumppaa ja muutenkin aletaan harjoitella sitä, että tuo koira tajuaisi omistavansa myös takaosan.

Tiiti ei ikinä rentoudu kunnolla. Se aina makaa kippuralla sängyssä tai lattialla, ei ikinä kyljellään tai selällään niin kuin meidän muut göötit tai vaikka Dansku. Näin sen lihakset ei pääse kunnolla ikinä rentoutumaan täysin. Sovittiin hierojan kanssa, että nyt aletaan sitten Tiitin kanssa harjoitella rentoutumista ja yritetään saada se rauhoittumaan selälleen tai kyljelleenkin välillä. Aloitettiin tämä heti tänään kotona ja olin ihan yllättynyt siitä, kuinka Tiiti tällä kertaa ihan vapaaehtoisesti nukkui sekä selällään että kyljellään sängyllä. Äidille lähetin ihan kuvaakin siitä ja sain palautetta, että tuo koira ei kyllä ikinä niin nuku. Erittäin positiivista siis!

Käydään hierojalla uudelleen kesäkuussa, noin kuukauden kuluttua. Katsotaan saadaanko koiraa tässä välillä ymmärtämään takaosansa olemassaoloa ja saadaanko koira oppimaan rentoutumisen ja rauhoittumisen taito. Kuukauden päästä sitten selviää onko Tii palannut takaisin vanhoihin, pitkältä ajalta opittuihin liikeratoihin vai sisäistääkö se sen, että kroppaa voi käyttää eri tavallakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pidetäänhän viestit asiallisina kiitos! :)