lauantai 11. helmikuuta 2012

Ruokapähkäilyä osa 2

Piti mennä aikaisin nukkumaan, sitten menin ja avasin raakaruokinnasta kertovan kirjan ja tuntui että alan ymmärtää Helmiä ja sen vatsan temppuilua niin paljon paremmin!
Meidän Helmi siis syö raakaruokaa, eikä olla ikinä siihen kunnolla oikeen perehdytty. Kahdella kerralla ollaan saatu osteopaateilta ohjeet mitä ollaan noudatettu, mutta ne ohjeet ei tosiaan ole olleet tarkat. Mielessä on toki käynyt perehtyä ruokaan tarkemmin, mutta ei sitä ole ikinä tullut tehtyä. Raakaruuan syöttäminen aloitettiin helmikuussa 2011 ja sitä jatkui elokuuhun 2011 asti. Sen jälkeen joulukuuhun asti nappulalla ja sitten siirto takaisin raakaruokaan.
Nyt kun Helmin vatsan kanssa ei ole meinannut löytyä sitä kultaista keskitietä tällä kertaa, aloin perehtyä tähän ruokintaan enemmän. Lainasin kirjastosta Riikka Lahden kirjoittaman kirjan "BARF - Raakaravinto käytännössä" ja siihen olen nyt perehtynyt vähän tarkemmin ja tulen perehtymäänkin suunnitellessani miten Helmin ruokavaliota voisi saada paranneltua ja tasapainotettua.

Haluaisin Helmillä lähteä kokeilemaan täysin gluteenitonta ruokavaliota. Meneekö se silloin niin, että mitään naudannahasta valmistettua puruluujuttuja ei saa koiralle antaa? Kirjassaan Riikka Lahti kertoo, että gluteeni on liimamaista ja näin ollen sen ominaisuudet ovat liimaavia. Hän sanoo myös, että teorian mukaan niiden aineiden joutuessa kehoon ja ruuansulatuselimistöön, ne tukkivat suoliston pinnan. Osa gluteenista pääsee kuitenkin suolen läpi ja jatkaa matkaansa kehossa tukkien osittain muita elimiä ja tämän voi uskoa häiritsevän niiden toimintaa. Tälläinen gluteenin toiminto estää suolistoa ottamasta talteen kehon tarvitsemia ravintoaineita ja aiheuttaa puutostiloja.
Lahti kertoo kirjassaan, että hän on gluteenitonta ruokavaliota testannut omalla 11-vuotiaalla Linda-koirallaan. Lahti on käyttänyt Lindaa osteopaatilla, niin kuin mekin Helmiä ja osteopaatilla käynti on tukenut teoriaa gluteenin vaikutuksista ruuassa. Linda on ollut paremmassa kunnossa ja keho on pysynyt suorassa ilman lihasjännityksiä. Lahti myös kertoo puhuneensa osteopaatin kanssa suolen tukkoisuuden liittymisestä lihasjännityksiin. Kirjan sivulla 51 kerrotaan, että keho pyrkii suojelemaan sairaita tai heikkoja sisäelimiä kietoutumalla niiden ympäri. Kun keho havaitsee, että munuaisten kanssa on jonkinlaista ongelmaa, se kietoutuu osittain niiden ympärille. Tällöin saadaan koiran koko keho menemään vinoon, aiheuttaa virheellisen asennon ja lihasjännityksiä. Voisiko Helmin lihasjännitysmäärää saada vähennettyä, jos koko koira siirrettäisiin gluteenittomalle ruokavaliolle? Siinäpä vasta kokeilemisen arvoinen juttu.

Koska Helmi ilmeisesti osoittaa yliherkkyyttä vähän sille sun tälle, haluaisin poistaa ruokavaliosta myös naudan. Nauta aiheuttaa paljon allergiareaktioita koirilla ja siksi olisi hyvä ainakin väliaikaisesti poistaa se Helmin ruokavaliosta ja katsoa, olisiko siitä jotain positiivista hyötyä. Sen voisi lisätä jossain vaiheessa (ehkä kahden viikon kuluttua?) takaisinkin ja katsoa sitten, alkaako koira oireilla siitä jollain tapaa. Vaihtelun vuoksi olisi hyvä myös jotain muuta syöttää tässä mukana, niin saadaan silti pidettyä määrä kolmessa. Mutta viitsiikö sitten samaan aikaan lisätä uuden ja poistaa vanhan, siinä ei eroa sitten kunnolla pääse näkemään.

Vitamiineista olen välillä ollut huolissani, että saako tuo koira niitä tarpeeksi ja nyt tuntuu, että asioihin pitää perehtyä vielä tosi paljon tarkemmin. Tarkkaan pitäisi noita määriä syynätä, sen kun kerran tekee niin ei tarvitse toiste sitten tehdä! Nyt sitä vasta kunnolla ymmärtää, että niiden saamisen kanssa pitäisi oikeasti olla tarkka, mutta kyllä nuo listat siltä näyttää, että Helmi olisi niitä edes jonkin verran saanut, toivottavasti ihan tarpeeksi. Pitää niitä määriä selvitellä tarkemmin.
Kun tuossa kirjassa mainitaan määriä, esim. A-vitamiini väh. 75ky/kg eli 750ky Helmin kokoisella koiralla, niin onko tuo määrä viikottainen vai päivittäinen annos? Jos joku viisaampi osaa valistaa. Itse mietin voisiko olla viikottainen? Ylhäälle olen ottanut nyt kaikki ruokaaineet, mistä saa mitäkin vitamiineja ja pitää katsoa että niitä kaikkia sitten oikeasti jostain saadaan.
B3-vitamiinin, niasiinin kohdalla luki puutetilojen oireissa limakalvojen muutokset. Helmillä oli osteopaatilla käydessä ilmeisesti todella kuivat limakalvot, joten heti aloin miettiä paljonko Brit caren ruuassa sitä on ollut, vaikka en nyt ota selvää onko kuivat limakalvot luettavissa limakalvojen muutoksiin. Annostus on 200ug/kg, eli Helmin kokoisella 2000ug. Brit caren nettisivuilta kävi selväksi, että niasiinia ruuassa on ollut, mutten löytänyt että kuinka paljon.

Lahti on myös maininnut kirjassaan jonkinlaisia keskimääräisiä arvoja lihojen, luiden ja kasvisten määrälle koiran raakaruokinnassa. Helmin kokoisella koiralla ruokamäärä olisi n. 250g/vrk. Lihaisia luita olisi tästä 163g, lihaa, kalaa ja sisäelimiä 74g ja kasviksia 13g. Niitähän pystyy sitten muuttamaan koiran oman tarpeen mukaan.

Pitää yrittää maaliskuuhun mennessä saada mietittyä mitä kaikkea Helmille pitää syöttää ja monena päivänä viikossa ja yrittää soveltaa noiden määrien mukaan. Voi miettiä myös tarkempaan, mitä kaikkea kasvissoseisiin pitäisikään mukaan laittaa. Nyt kun mietin pikaseen kasvissoseiden ainesosia, voisi sinne laittaa lehtisalaattia, hieman herneitä, porkkanaa ja pähkinöitä, parsakaalia, banaania/omenaa, mustikkaa/puolukkaa ja ituja. Pitää näitäkin miettiä vielä tarkempaan paremmalla ajalla.

5 kommenttia:

  1. Moikka :)

    Itse olen tykännyt kovasti kirjasta; Koiran ruokinta Merja Helleman&Petri Marjeta

    Tämä kirja en niinkään perehydtä raakaruokintaan mutta sieltä saa ihan älyttömän hyvin selville paljonko koira tarvitsee vitamiinejä/hivenaineita per päivä. Selkeitä taulukoita ja jopa tällainen suomenruotsalainen ymmärtää kirjoitettua tekstiä hyvin.

    Olen paljonkin käyttänyt tätä kirjaa, ja olen molempien tyttöjen päivittäiset tarpeet laskenut tämän kirjan avulla, simppeliä ja helppoa.

    Suosittelen lämpimästi. Itse ostin kirjan, edelleen mä aina välillä otan esille ja tarkstan miten jokin asia nyt olikaan.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Milla! Pitää lainata tuo kirja kirjastosta maaliskuuksi kun tuun taas kotiin ja katsella mitä sieltä löytyypi! :)

    VastaaPoista
  3. Olinkin varannut tuon kirjan kirjastosta samalla kun tuon Riikka Lahden kirjan! Pääseekin heti lukemaan :) Itselle löytyy varmaan myös hyödyllistä tietoa, kerta teos on tarkoitettu erityisesti eläintenhoitajan ammattitutkinnon suorittajille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  4. Hienoa, sitten pääsen jo nyt lukemaan :)

    Siinä on selkeesti kerrottu taulukossa koiran metaboliinen elopainokilo ja sitten jokaisen vitamiinin ja hivenaineen kohdalla kuinka paljon pentu ja kuinka paljon aikuinen tarvitsee päivässä - siitä saa todella hyvin laskettua omalle karvaturrelle oikeat määrät. Helpot taulukot ja helppo teoriaosuus ;)

    VastaaPoista

Pidetäänhän viestit asiallisina kiitos! :)